Gryzaki naturalne dla psa – co, jak, gdzie, kiedy, ile i czemu

W sklepach internetowych i stacjonarnych dostajemy ogromny wybór przysmaków i gryzaków dla psów
Nie wszystkie jednak będą dobrym wyborem
Które wybierać, a jakich unikać



Podając psu gryzaki i smakołyki raczej nie chcemy, by jadł coś szkodliwego, niezdrowego lub coś, czym po prostu zrobi sobie krzywdę 

Unikajmy produktów:




No dobra, ale co w takim razie warto kupować












Jak sami widzicie, wybór jest ogromny! ALE
Zawsze jest jakieś „ale”. We wszystkim trzeba znać umiar. Oprócz dopasowania gryzaków do wieku, wielkości i stanu zdrowia psa, trzeba skupić się też na innych czynnikach.








A kości

A kości dla psów na diecie BARF
Nie podajemy kości jako resztek z naszego obiadu. Kości surowe powinny być mięsne. Nie podajemy kości nośnych dużych gatunków zwierząt! Wybielanym, prasowanym, suszonym, gotowanym i wędzonym kościom mówimy stanowcze NIE
Czemu? Brak jakichkolwiek wartości odżywczych, chemia, ryzyko łamania się w ostre fragmenty, które mogą przebić układ pokarmowy psa powinny być wystarczającym argumentem, by ich unikać. Jeśli Twój pies otrzymuje odpowiednio zbilansowane posiłki w formie karmy suchej lub mokrej, dodatek wapnia i fosforu w postaci kości nie będzie konieczny. Jeśli decydujesz się na dietę BARF, kości powinny stanowić 15% diety Twojego psa. Jeżeli jednak Twój pies nie potrafi spokojnie gryźć, połyka fragmenty zamiast je żuć lub nie potrafi oddawać kości na komendę, udział kości w diecie najlepiej zastąpić mączką kostną lub innymi suplementami. To samo dotyczy psów chorych.


Unikajmy twardych gryzaków takich jak rogi. W trosce o psie zęby lepszym pomysłem będzie wybranie miękkich, jednak stanowiących przyjemny opór i bezpiecznych w żuciu gryzaków.
Jeśli nie mamy pewności co możemy podawać naszemu psu, a czego nie, skonsultujmy się z zoodietetykiem.
